De Europese Unie zal de Colombiaanse rebellenbeweging FARC niet schrappen van haar lijst van terroristische organisaties, ondanks het dringende verzoek daartoe van de Venezolaanse president Hugo Chavez.
'Het antwoord is nee', zei EU-buitenlandcoördinator Javier Solana dinsdag na overleg met de Colombiaanse president Alvaro Uribe. Daarmee diende hij Chavez van antwoord. De Venezolaanse president had voorgesteld om de FARC van de lijst te schrappen nadat de groepering eerder deze maand, na zijn bemiddeling, twee belangrijke gijzelaars had vrijgelaten.

700 gijzelaars

Colombia zelf, maar ook de Verenigde Staten en Frankrijk, wezen Chavez' suggestie eerder al van de hand. Volgens de Colombiaanse regering houdt de FARC nog meer dan zevenhonderd personen gegijzeld, onder wie de Frans-Colombiaanse politica Ingrid Betancourt.

De FARC is met een geschatte veertienduizend strijders de grootste rebellenbeweging van Latijns-Amerika en staat sinds 2002 op de terreurlijst van de EU.

Medische missie

Maandag zei Uribe, die aan een Europese rondreis bezig is, dat hij graag ziet dat Frankrijk, samen met Spanje en Zwitserland, een nieuwe bemiddelingspoging met de FARC onderneemt. Ook wil hij Franse hulp inroepen bij het opzetten van een internationale medische missie. Die zou er moeten op toezien dat de gezondheidstoestand van de gijzelaars niet verder verslechtert.