De Hoge Raad in Nederland heeft dinsdag de veroordelingen in de zogenaamde Kraggenburger-pornozaak bekrachtigd.
Het gerechtshof in Arnhem veroordeelde de twee hoofdverdachten in mei 2006 elk tot zeven jaar gevangenisstraf. De 38-jarige Belgische hoofdverdachte P.M. kreeg ook nog terbeschikkingstelling opgelegd. De derde verdachte, de broer van M., werd tot vijf jaar veroordeeld.

In deze zaak ging het om drie Afrikaanse vluchtelingen die in een loods in Kraggenburg in de Noordoostpolder werden onderworpen aan een lange reeks weerzinwekkende perversiteiten, concludeerde het hof destijds.

Gruwelijk

De vrouwen werden onder meer verkracht en gedwongen tot seks met honden. Een vrouw kreeg een revolver in haar mond. De feiten, die gebeurden in april 2004, werden gefilmd door de daders. De drie slachtoffers wisten uiteindelijk te ontsnappen.

De veroordeling van de drie daders door het hof is door de uitspraak van het hoogste rechtscollege definitief geworden. Wel heeft de Hoge Raad de twee hoofdverdachten vier maanden korting op hun straf verleend, omdat de redelijke termijn van behandeling was overschreden.

Het hof stelde P.M. ook ter beschikking van het gerecht, ondanks de conclusie van een observatiekliniek dat de man niet lijdt aan een stoornis die met dwangverpleging moet worden behandeld.

De raadsheren van het hof in Arnhem baseerden zich echter op oudere Belgische psychiatrische rapporten, in combinatie met de nieuwe observaties.

Bovendien had de zaak volgens het hof aangetoond dat de Nederlandse samenleving beschermd moest worden tegen de Belg. De twee hoofdverdachten waren volgens het hof duidelijk degenen die leiding gaven aan de perverse gebeurtenissen.