'Bulgaarse ambassadeur beschaamd om reportage'
Tv-presentator Chris Dusauchoit en sp.a-Kamerlid Bruno Tuybens zijn dinsdagochtend ontvangen bij de Bulgaarse ambassadeur in België, Hristo Georgiev, voor een onderhoud naar aanleiding van de BBC-reportage 'Bulgaria’s Abandoned Children'.
De reportage, die vorige week op Canvas werd uitgezonden, stelt de ernstige verwaarlozing van kinderen in een Bulgaars weeshuis aan de kaak.

'Onze bedoeling is niét om een actie tegen Bulgarije te ondernemen', verduidelijkt Dusauchoit. 'Deze schrijnende situaties bestaan immers ook in andere Oost-Europese landen.' Volgens cijfers van het VN-kinderfonds Unicef verblijven momenteel 1,2 miljoen kinderen op het Europese vasteland in dergelijke instellingen. Dusauchoit hoopt veel geld in te zamelen voor al deze kinderen, 'niet alleen de Bulgaarse', klinkt het.

Met die boodschap stapte de tv-presentator dinsdagochtend naar de Bulgaarse ambassadeur in Brussel. 'Hij was, zoals velen van zijn landgenoten, beschaamd', vertelt Dusauchoit. 'Toch suggereerde hij ook dat je met televisiebeelden alles kan bewijzen.'

Tuybens vroeg de ambassadeur bij de Bulgaarse autoriteiten aan te sturen op een onderzoek naar de verantwoordelijken voor de wantoestanden. 'Het is belangrijk dat dergelijke straffeloosheid wordt uitgeroeid', stelt hij in een reactie aan Belga.

250.000 euro van regering

Tuybens is ook blij met de initiatieven die België neemt naar aanleiding van de reportage. De regering maakt 250.000 euro vrij en stuurt zondag een fact finding mission naar Sofia om samen met de lokale autoriteiten een actieprogramma uit te werken. Aan minister van Sociale Zaken Laurette Onkelinx (PS) heeft Tuybens naar eigen zeggen gevraagd om het bilateraal verdrag met Bularije rond ziekenhuismanagement in werking te stellen zodat de Belgische expertise op dit vlak met Sofia gedeeld kan worden.

De reportage 'Bulgaria’s Abandoned Children' wordt woensdagavond om 23.20 uur opnieuw uitgezonden op Eén. Ook het programma 'Koppen' zal donderdag aandacht besteden aan de zaak.