In de Verenigde Staten wil een groep wetenschappers het genoom van minstens 1.000 mensen van overal ter wereld lezen en vergelijken. Dat heeft het '1000 Genomes Project' in Bethesda (Maryland) bekendgemaakt.
Een dergelijk ambitieus project was twee jaar geleden nog ondenkbaar, maar is nu volgens de initiatiefnemers wel haalbaar door technologische en wetenschappelijke vooruitgang.

Doel van het initiatief, waar meerdere prominente instituten aan meewerken, is een kaart te maken van de fijnste, maar toch ook beduidende verschillen in het DNA van individuen. Die verschillen kunnen onder andere aanwijzingen geven omtrent de oorzaken van vele ziektes.

Wanneer het project op kruissnelheid zit, zal het op twee dagen tijd meer gegevens opleveren dan wat in heel 2007 in openbare databanken is opgeslagen, aldus Gil McVean van de Universiteit van Oxford, die deel uitmaakt van de analysegroep.

Dat ene procent

Het menselijk genomeen bestaat uit een ketting van ongeveer 3,2 miljard chemische bouwstenen. Volgens de wetenschappers lijkt het erfgoed van twee willekeurige mensen voor meer dan 99 procent op elkaar. Het nieuwe project richt zich op dat ontbrekende procent.

Met de huidige technologie om het DNA te ontrafelen, zou het project meer dan 500 miljoen dollar kosten. Maar de onderzoekers verwachten dat de kosten 'veel lager' zullen liggen, in de orde van 30 tot 50 miljoen dollar.