Oscarnominatie voor Vlaamse kortfilm 'Tanghi Argentini'
Tanghi Argentini
De Vlaamse kortfilm 'Tanghi Argentini' van regisseur Guido Thys heeft een Oscarnominatie in de wacht gesleept voor beste kortfilm. Bij de langspeelfilms zijn de meeste nominaties voor 'There will be Blood' en 'No Country for Old Men'.
'Tanghi Argentini' werd begin december 2007 opgenomen in een shortlist van 10 korte films die in aanmerking kwamen voor een nominatie in de categorie.

De film, gebaseerd op een origineel scenario van Geert Verbanck, volgt de lotgevallen van een grijzige kantoorklerk met een missie. Ondanks de anonieme en onderkoelde sfeer op het werk, wil hij zijn collega's één voor één het ware geluk leren kennen.

In de hoofdrollen zien we Dirk Van Dijck, Koen Van Impe en Hilde Norga. Producenten zijn Anja Daelemans en Dries Phlypo voor het productiehuis Another Dimension of an Idea.

Slokop

'There will be Blood' van paul Thomas Anderson en de westernthriller 'No Country for Old Men' van de gebroeders Coen kregen elk acht nominaties achter hun naam. Zij worden op de voet gevolg door 'Atonement' van Joe Wright en 'Michael Clayton' van Tony Gilroy.

Alle vier de films werden genomineerd in de categorie 'Beste Film'. In deze categorie is ook 'Juno' van Jason Reitman een kanshebber.

Opvallend is dat actrice Cate Blanchett dit jaar kans maakt op twee Oscars: Blanchett werd genomineerd in de categorie beste actrice voor haar hoofdrol in 'Elizabeth: The Golden Age' en in de categorie beste vrouwelijke bijrol voor 'I'm not there', waarin ze (een van de acteurs is die) Bob Dylan vertolkt.

Naast Blanchett zijn Julie Christie ('Away from her'), Marion Cotillard ('La vie en rose'), Laura Linney ('The savages') en Ellen Page ('Juno') genomineerd in de categorie beste actrice.

In de categorie beste acteur zijn genomineerd: Daniel Day-Lewis ('There will be blood'), Tommy Lee Jones ('In the valley of Elah'), George Clooney ('Michael Clayton'), Johnny Depp ('Sweeney Todd') en Viggo Mortensen ('Eastern promises').

Buitenlanders

In de categorie beste buitenlandse film viel eerder 'Ben X' van Nic Balthazar uit de boot. De genomineerden zijn 'Beaufort' (Israël), 'Die Fälscher' (Oostenrijk), 'Katyn' (Polen), 'Mongol' (Kazachstan) en '12' (Rusland).

Eerder was al bekendgemaakt dat production designer Robert Boyle, 98 jaar oud inmiddels, een ere-Oscar zal krijgen. Boyle werd vier keer genomineerd voor een Oscar, de laatste keer in 1977 voor de laatste film van John Wayne, 'The Shootist', maar ging nooit met een beeldje lopen.

Boyle heeft bijna 100 films op zijn naam staan, waaronder Alfred Hitchcocks 'The Birds' en de originele 'The Thomas Crown Affair' uit 1968.

Staking

De Oscaruitreiking vindt plaats op 24 februari, tenzij de stakende scenaristen roet in het eten gooien, zoals op de Golden Globes. Tijdens de uitreiking van de Golden Globes op 13 januari kwamen de sterren niet opdagen omdat ze zich solidair hadden verklaard met de scenaristen, die willen delen in de winsten op digitaal hergebruik van films.

Volgens vakbladen als Hollywood Reporter en Variety hebben de zogenaamde A-sterren aangekondigd dat zij zich ook tijdens het Oscargala solidair zullen tonen met de schrijvers.

De organisatie van de Academy Awards liet al weten dat ze de ceremonie gewoon wil laten plaatsvinden.