Meer dan 130 emigranten, onder wie vooral Somaliërs, zijn zaterdag en zondag om het leven gekomen bij een poging om de Golf van Aden over te steken naar Jemen. Dat heeft het Hoog Commissariaat van de vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) bekendgemaakt.
Vrijdag verplichtten mensensmokkelaars 135 passagiers om van de boot in het water te springen om de kustwacht te misleiden, ter hoogte van de Jemenitische kust. Dat zegt de woordvoerder van UNHCR, William Spindler.

'Wie weerstand bood, werd geslagen en met messen bedreigd. Een grote golf overspoelde daarop de sloep, en doodde 114 passagiers en twee smokkelaars,' aldus Spindler.

Kinderen

'De volgende dag kwamen tien vrouwen en zes kinderen om het leven toen een boot met 29 Somaliërs aan boord kapseisde', zegt Spindler. 'De 13 mannen die het overleefden, vertelden ons dat vier kinderen overleden onder de ogen van hun ouders, door uitputting, honger, dorst en de felle zon. De anderen zijn verdronken.'

In totaal stierven of verdwenen 157 mensen tijdens de eerste 19 dagen van het jaar bij pogingen om de Golf over te steken. In diezelfde periode bereikten 2.452 personen de Jemenitische kust.

UNHCR heeft zijn aanwezigheid op beide kusten versterkt om Somaliërs af te schrikken. 'Toch beweren diegenen die vluchten dat de levensomstandigheden bij hen zo slecht zijn dat ze het risico verkiezen', meldt Spindler.

Meer dan 29.500 vluchtelingen bereikten het voorbije jaar de Jemenitische kust vanuit Somalië, maar meer dan 1.400 personen kwamen om het leven of verdwenen bij pogingen om de Golf over te steken.