De Democratische Republiek Congo (DRC) en Uganda gaan de hulp inroepen van hun voormalige kolonisatoren - respectievelijk België en Groot-Brittannië - om een grensgeschil te regelen.
Experts van beide landen hebben een akkoord bereikt over een basisdocument om de grenslijn tussen Congo en Uganda ter hoogte van het Albertmeer, te hertekenen. Dat liet het hoofd van de Congolese delegatie, generaal Adolphe Tshikudi, weten.

Olie-eiland

De twee landen gaan teruggrijpen naar een conventie die op 3 februari 1915 door hun toenmalige kolonisatoren werd ondertekend. Ze bepaalt de grens tussen beide landen, die sinds enkele maanden discussiëren over het eilandje Rukwanzi, dat in het Albertmeer ligt en rijk is aan petroleum.

De Congolese en Ugandese regering hadden in september vorig jaar beslist het eilandje te demilitariseren en een gemeenschappelijke administratie op te zetten in afwachting van een definitief compromis. 'De gemengde commissie Congo-Uganda evalueert de noden en werkt een budget uit dat experts van beide landen moet toelaten ter plaatse te gaan', aldus Tshikudi.

Uganda en Congo beslisten in september eveneens de diplomatieke betrekkingen opnieuw aan te halen. Die stonden zowat op het vriespunt sinds de burgeroorlog in Congo (1998-2003).