De vroegere schaakkampioen Bobby Fischer is dinsdag tijdens een ceremonie in besloten kring begraven in het zuiden van IJsland, aldus berichten in de IJslandse pers. Fischer overleed donderdag op 64-jarige leeftijd aan een slepende ziekte.
De begrafenisplechtigheid vond plaats in de parochiekerk van Selfoss, 60 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Reykjavik. Onder de aanwezigen was zijn Japanse partner Miyako Watai.

Destijds was Fischer met veertien jaar de jongste Amerikaanse schaakkampioen ooit. In 1972 veroverde hij de wereldtitel van Boris Spasski. Zijn overwinning maakte een einde aan een tijdperk van Sovjet-dominantie in het schaken. Drie jaar later verloor Fischer zijn titel, omdat hij weigerde te spelen tegen Anatoli Karpov.

In 1992 kwam Fischer weer in de schijnwerpers en won hij in het toenmalige Joegoslavië een rematch tegen Spasski. Die ging in tegen de Amerikaanse sancties tegen Belgrado.

Sindsdien lag Fischer overhoop met de Amerikaanse autoriteiten. Sinds 2005 woonde hij in IJsland, waarvan hij ook staatsburger was.