De koersdaling op de Europese beurzen die al sinds oktober vorig jaar aan de gang is, is de tweede snelste in bijna 40 jaar. Qua omvang is de beurscrisis van de laatste maanden nog relatief beperkt. Dat berekende de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. Ze acht ook de kans op een recessie in de VS met de minuut groter.
'De snelheid van de koersdalingen is opvallend. Op jaarbasis waren er enkel in 1998 nog snellere dalingen', luidt het in een nota. Dat jaar was er sprake van een zware financiële crisis in Rusland en Azië, naast zware verliezen bij een Amerikaanse beursfonds, Long Term Capital Management. In twee maanden doken de Europese beurskoersen toen 20,7 procent lager. Op jaarbasis komt dat overeen met een daling van 74,9 procent.

In de huidige beurscrisis worden tegenover oktober vorig jaar koersverliezen van 18 procent in Europa genoteerd. 'Dat is de op één na snelste daling en sinds 1969 de op vijf na grootste', berekende Lehman Brothers.

De grootste beurscrisis van de laatste decennia dateert van begin deze eeuw. Na de internetzeepbel, verloren de Europese aandelen tussen augustus 2000 en maart 2003 meer dan de helft van hun waarde (-52,8 procent).

Tussen april 1973 en december 1974, als gevolg van de oliecrisis, daalden de beurskoersen met 43,9 procent. Op de derde plaats staat de crash van 1987, met verliezen van 28,7 procent op een half jaar tijd.

Maar de huidige beurscrisis is nog niet ten einde. Bovendien menen de analisten van Lehman Brothers dat de Amerikaanse economie slechts één schok verwijderd is van een recessie. De daling van de beurzen wereldwijd zou wel eens het 'kantelmoment' kunnen zijn. Sinds begin dit jaar ging al 5.000 miljard dollar aan beurswaarde in rook op.

'Er is volgens ons nu al 40 procent kans dat er een recessie in de Verenigde Staten komt', zegt Paul Sheard, hoofdeconoom van Lehman. 'En de kans stijgt met de minuut. We maken ons op voor een lange periode van trage groei. We verwachten geen herstel in 2009.' Hij verwijst naar de crisis op de huizenmarkt en de verstoring van de kredietmarkten.

Eerder bleek al dat andere gerenommeerde beurshuizen Goldman Sachs, Merrill Lynch en Morgan Stanley ervan uitgaan dat de VS dit jaar voor de eerste keer sinds 2001 in een recessie zullen terechtkomen, als gevolg van de verstrekkende gevolgen van de subprimecrisis.