Dinsdag heeft de Afrikaanse Unie (AU) een nieuwe poging ondernomen om het geweld waardoor Kenia geteisterd wordt sinds de presidentsverkiezingen van 27 december, een halt toe te roepen. De Keniaanse oppositiepartij ODM heeft intussen naar eigen zeggen klacht ingediend tegen de omstreden president Mwai Kibaki en zijn regering bij het Internationaal Strafhof in Den Haag .
De ODM beschuldigt Kibaki, zijn kabinet en de top van politie en veiligheidstroepen van 'misdaden tegen de menselijkheid en staatsterrorisme', zei een zegsman van de partij dinsdag aan de pers in Kenia. Zijn verklaring kwam er kort voor de aankomst van de voormalige VN-secretaris-generaal Kofi Annan, die in de crisis in het Oost-Afrikaanse land zal bemiddelen.

Volgens de ODM gebruiken de veiligheidstroepen, op gezag van de regering, ongepast geweld. Hun taktiek is 'schieten om te doden'. De ODM verzoekt de aanklacht in Den Haag dringend de behandelen om de agressie in Kenia een halt toe te roepen.

Kiesbedrog

De oppositie, onder leiding van Raila Odinga, erkent Kibaki niet als winnaar van de presidentsverkiezing van 27 december. Ze spreekt van kiesbedrog. Ook internationale verkiezingswaarnemers en Keniaanse mensenrechtenbewegingen twijfelen aan een correcte telling van de stemmen.

Na de verkiezingen braken in Kenia bloedige onlusten uit. Volgens de oppositie vielen daarbij meer dan duizend doden en werden minstens 250.000 mensen op de vlucht gedreven.

Dialoog

Ook de Afrikaanse Unie (AU) in Addis Abeba veroordeelde dinsdag het geweld in Kenia. Ze toonde zich 'uitermate bezorgd' over de 'massale schending van de mensenrechten'.

De landenorganisatie riep alle conflictpartijen op tot dialoog en wil dat de gewelddaden in Kenia van de afgelopen weken onderzocht worden en dat de verantwoordelijken voor de rechtbank gebracht worden.

De partij van oppositieleider Raila Odinga heeft voor donderdag opnieuw tot demonstraties opgeroepen.