Herstelbeweging na renteverlaging Fed
De Amerikaanse centrale bank heeft de rente met 75 basispunten verlaagd, tot 3,5 procent. De Europese beurzen reageerden eerst wisselvallig maar uiteindelijk gingen de indexen toch de hoogte in. In de vooravond Wall Street maakt langzaam zijn openingsverlies goed.
Het is voor het eerst sinds 2001 dat de Fed een noodingreep uitvoert om de aandelenmarkten te kalmeren. De Fed verlaagt zijn basisrente 'in het licht van de verzwakte economische vooruitzichten en groeiende risico op negatieve groei', klinkt het in een persbericht.

Het nieuws kon de onrust op de markten aanvankelijk niet doen wegebben. Sommige analisten hadden het zelfs over een paniekreactie van de Fed. 'Dit ruikt naar pure wanhoop', zei een Londense trader aan de krant Financial Times.

Wall Street is vanmiddag - ondanks de noodingreep van de Fed - met verlies geopend. De Dow Jones-index verloor 2,81 procent en de Nasdaq zelfs 4,89 procent. Nadien begon de Amerikaanse beurs aan een remonte. Om 17.15 uur stond de Dow Jones op 12.099,30 punten (- 0,49 procent) en de Nasdaq op 2.340,02 punten (- 0,29 procent).

Gisteren was de Amerikaanse beurs gesloten als gevolg van een feestdag. Het was dus uitkijken naar de reactie van de Amerikaanse beurs op de wereldwijde koersdalingen.