Het Russische openbaar ministerie (OM) onderzoekt of er handtekeningen zijn vervalst om oud-premier Michail Kasjanov te kunnen inschrijven als kandidaat voor de in maart te houden presidentsverkiezingen. Dat hebben Russische persbureaus dinsdag gemeld.
Kasjanov was premier onder president Vladimir Poetin, maar na in 2004 te zijn ontslagen, keerde hij zich tegen Poetin. Hij is de kandidaat van de Democratische Volksunie, een oppositiepartij.

Het OM liet weten dat Kasjanov niet aan de verkiezingen mag meedoen, als blijkt dat meer dan 5 procent van de handtekeningen vervalst is. Kasjanov zei zaterdag dat hij, sinds hij zich kandidaat stelde, wordt lastiggevallen door de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie en dat zijn campagnemedewerkers worden bedreigd en geïntimideerd.

Zondag wordt bekend welke kandidaten er daadwerkelijk aan de verkiezingen mogen meedoen. Poetin, die niet mag deelnemen omdat hij er al twee ambtstermijnen op heeft zitten, heeft vicepremier Dmitri Medvedev naar voren geschoven als kandidaat. Het lijdt vrijwel geen twijfel dat die gaat winnen.

Andere kandidaten

Ook de leider van de Communistische Partij, Gennadi Zjoeganov, en de nationalist Vladimir Zjirinovski hebben zich kandidaat gesteld. De meest in het oog springende vertegenwoordiger van de oppositie, oud-schaakkampioen Garry Kasparov, zegt dat het hem onmogelijk is gemaakt zich kandidaat te stellen.

Volgens een rondvraag door het Russische opiniepeilingsinstituut kan Medvedev rekenen op 60 procent van de stemmen, Zjirinovski op 8 procent. Zjoeganov wordt gesteund door 6 procent van de Russen, Kasjanov door 1 procent. De peiling is landelijk afgenomen bij 1.600 kiezers en heeft een foutenmarge van 3,4 procent.