MELBOURNE - Justine Henin heeft zich in Melbourne niet kunnen plaatsen voor de halve finales van de Australian Open. Het nummer een van de wereld verloor in de kwartfinales in twee sets van de Russin Maria Sharapova . Na één uur en 36 minuten stonden de 6-4, 6-0 eindcijfers op het bord. Ondanks de nederlaag blijft Henin zeker op nummer 1 op de WTA-ranking.
Maria Sharapova stond 2-6 achter in de onderlinge confrontaties. De laatste overwinning van Sharapova op Henin dateerde al van de finale van de US Open in 2006. Daar was aan het begin van de wedstrijd echter niet veel van te merken.

Ze behield vlot haar eigen opslag, brak Henin meteen in het volgende spelletje en kwam daarna op een 3-0 voorsprong. Henin knokte zich terug in de partij, maar kon geen antwoord vinden op het agressieve spel van de Russin. Bij een 5-3 voorsprong mocht de 20-jarige Sharapova voor de eerste set serveren, maar Henin gaf zich niet gewonnen en kwam terug tot 5-4. De Waalse kon haar opslag echter niet behouden en Sharapova trok zo de eerste set na 61 minuten met 6-4 naar zich toe.

Justine Henin was slechts een schim van de speelster die de finale van de Masters won tegen diezelfde Sharapova. Ze haalde het toen na een marathon van 3 uur en 24 minuten in drie felbevochten sets.

Krachtig tennis

Henin vond in de tweede set helemaal geen antwoord op het krachtige maar gevarieerde tennis van Maria Sharapova. Sharapova sloeg de bal heel hard en heel diep en dwong Henin in de fout te gaan. De harde cijfers liegen er niet om. De Russische won verdiend in twee korte sets.

Voor Henin was het de eerste nederlaag sinds de halve finales van Wimbledon, op 6 juli 2007. Toen verloor ze in drie sets van de Française Marion Bartoli. Daarna won Henin 32 partijen op rij.

Sharapova gaat dus door op het elan van haar vorige wedstrijden. Op weg naar de kwartfinale schakelde ze ook al Lindsay Davenport en Elena Dementieva uit. Maria Sharapova komt in de halve finales uit tegen de Servische Jelena Jankovic (WTA 3), die de Amerikaanse titelverdedigster Serena Williams uitschakelde.

Voor Sharapova is het al de vierde keer op rij dat ze de halve finales bereikt op de Australian Open. Ze kon echter nog nooit winnen in Melbourne. Vorig jaar werd ze in de finale nog verslagen door de Amerikaanse Serena Williams.

Zeker op 1

Voor Henin is het de minst goede prestatie op een Grand Slam sinds de US Open van 2005, toen ze in de achtste finales werd uitgeschakeld. Vorig jaar nam ze omwille van privéproblemen niet deel aan de Australian Open. Ondanks de nederlaag tegen blijft Henin zeker op nummer 1 op de WTA-ranking.

'Sharapova speelde op heel hoog niveau'

'Maria speelde op een heel hoog niveau vandaag', vond Henin. 'Ze serveerde beter, was veel agressiever en is in vorm. Ik heb geen excuses, ze was beter. Je moet nu eenmaal aanvaarden dat je soms tegen speelsters uitkomt die beter zijn. Het is dan ook niet makkelijk om voortdurend op je beste niveau te spelen. Ze zette me vaak onder druk', stelde de Waalse.

'Ik heb de voorbije dagen wat last aan mijn knie, die wat ontstoken is', zei het nummer 1 van de wereld. 'Vandaag zocht Sharapova vaak de lijnen op, en stond ik te veel naar achter. De voorbije weken is ze fors verbeterd en ik denk dan ook dat ze veel kans maakt op de eindzege in Melbourne. Ze won alle lange rally's en was overal. Er waren momenten waarop alles lukte bij haar. Wat vandaag gebeurde, moest ooit gebeuren. Nu moet ik naar de toekomst kijken', vond Henin.

Sharapova: 'Voelde me goed'

'Ik voelde me goed van in het begin van de wedstrijd. Ik heb me niets aangetrokken van onze vorige confrontaties, want de cijfers waren natuurlijk niet in mijn voordeel. Maar ik heb het toch maar gehaald,' zei Maria Sharapova.

'Ik kon alles doen wat ik wilde, en ik heb het dan ook nog eens goed gedaan,' verklaarde Sharapova. 'Ik moest agressief zijn. Ik moet het zijn die de tegenstander tot fouten dwingt. Een passieve speelster ben ik niet. Ik moest ervoor zorgen dat er geen te lange rally's kwamen. Ik was geduldig en agressief tegelijk. In de halve finale wacht de Servische Jelena Jankovic, die met haar derde plaats op de wereldranglijst één plaatsje hoger staat dan Maria Sharapova. 'We zijn samen opgegroeid,' vertelde Sharapova. 'We hebben zelfs aan dezelfde academie van Bollettieri getraind. Zo lang ik me kan herinneren hebben we in dezelfde jeugdreeksen gespeeld. Het is een droom om samen zo ver te raken op een Grand Slam.'

Uitslagen vrouwen:
Kwartfinale:
Maria Sharapova (Rus/5) - Justine Henin (BEL/1) 6-4, 6-0
Jelena Jankovic (Ser/3) - Serena Williams (VS/7) 6-3, 6-4