,,Amerika rijp voor zwarte president''
Volgens politoloog Keith Poole van de University of Californië in San Diego wekt Barack Obama (foto) bij de Republikeinen geen haat op zoals Hillary Clinton. afp
Foto: © TIMOTHY A. CLARY
Vier decennia na de moord op mensenrechtenactivist Martin Luther King en enkele weken na de overwinning van de zwarte kandidaat Barack Obama bij de Democratische voorverkiezingen in de staat Iowa blijken meer Amerikanen dan ooit te denken dat hun land rijp is voor een zwarte president, zo blijkt uit een opiniepeiling die CNN heeft laten afnemen.
Volgens de maandagavond gepubliceerde peiling van CNN/Opinion Research zegt 72 procent van de blanke Amerikanen en 61 procent van de zwarte Amerikanen dat hun land nu klaar is om een zwart staatshoofd te hebben. Dat zijn er meer dan twee jaar geleden, toen respectievelijk 65 en 54 procent er ook al zo over dacht.

Anderzijds meent ook 64 procent van de mannen en 65 procent van de vrouwen dat hun land rijp is voor een vrouwelijke president. Op de top zes van de bekommernissen van de zowel blanke als zwarte kiezers blijven dezelfde items staan, al hechten de zwarten nu meer belang eraan dan in het verleden: de economie, Irak, terrorisme, gezondheidszorg, de energieprijzen en Iran.

De peiling is tussen 14 en 17 januari telefonisch afgenomen bij 1.393 volwassen Amerikanen, onder wie 743 blanken en 513 zwarten. De foutenmarge bedraagt 4,5 procentpunt