De Italiaanse premier Romano Prodi, wiens regering dreigt te vallen door het vertrek van de kleinste coalitiepartij Udeur, heeft dinsdag in het parlement een vertrouwensstemming uitgeschreven. Hij doet dit enkele dagen nadat de kleine katholieke centrumpartij Udeur uit de coalitie is gestapt, waardoor de regering geen meerderheid meer heeft in de Senaat.
In de Kamer van Afgevaardigden, de Italiaanse Tweede Kamer, wordt woensdag gestemd over de toekomst van de regering. De Senaat zal zich op een nog nader vast te stellen datum uitspreken.

Als Prodi, die sinds twintig maanden premier is, in een van beide stemmingen niet het vertrouwen krijgt moet hij opstappen. Prodi's coalitie heeft in de Kamer van Afgevaardigden nog steeds de meerderheid. Udeurs vertrek betekende dat de coalitie haar meerderheid in de Senaat, die slechts een enkele zetel bedroeg, echter kwijtraakte.

In de Kamer gaf Prodi dinsdag een opsomming van wat hij beschouwt als de successen van zijn regering, waaronder een groei van de economie en afname van de staatsschuld. Hij zei dat hij bovendien op het punt staat om belastingverlagingen en salarisverhogingen door te voeren en riep het parlement op tot 'continuïteit van actie'.

Udeur is de partij van Clemente Mastella, die vorige week in verband met een corruptieschandaal opstapte als minister van justitie. Mastella trok zijn partij terug uit de regering omdat hij te weinig solidariteit zou hebben ondervonden van zijn collega-ministers.

Oud-premier Silvio Berlusconi, leider van de centrumrechtse oppositie, riep dinsdag op tot vervroegde verkiezingen.