Europese beurzen maken ochtendverlies goed
Na de zware koersval op de Aziatische beuzen, hebben ook de Europese aandelenmarkten vanmorgen meteen een duik genomen. Tegen de middag waren de verliezen op de meeste beurzen goedgemaakt.
De Bel20 ging bij de opening fors onderuit en aanvankelijk gingen alle aandelen uit de sterindex achteruit. Nadien kon de index zich echter snel herstellen. Rond 9 uur bedroeg de daling 4,14 procent, tegen 10 uur was dat verlies omgebogen tot een lichte winst (0,22 procent). Koopjesjagers joegen de koers van Dexia en KBC de hoogte in, waardoor de Bel20 weer even in de plus kwam. De rest van de ochtend bleef de Bel20 flirten met lichte winst en verlies.

Ook op de andere Europese beurzen was het vanmorgen een malaise. De beurs van Amsterdam verloor bij de opening meteen 5 procent, die van Parijs 2,57 procent. Londen moest 2,83 procent prijsgeven, terwijl Frankfurt 3,88 procent verloor en Madrid 3,95 procent. Tegen de middag konden zowat alle grote indexen dat verlies weer goedmaken. Alleen Frankfurt bleef in de min steken.

Vannacht had de paniekstemming ook de Aziatische beurzen volledig in zijn greep. Daar gingen de beurzen fors lager, met verliescijfers van 8,65 procent in Hongkong, 9,2 procent in Indonesië, 9,5 procent in India en 5,65 procent in Tokio. De beleggers vrezen dat de Amerikaanse economie in een recessie is beland en dat dit de hele wereldeconomie zal meesleuren.

Het is de vraag hoe de beurs in New York vanmiddag zal reageren op de koersval van de jongste twee dagen. Gisteren bleef Wall Street dicht vanwege Martin Luther King Day. Volgens sommige geruchten zou de Amerikaanse Federal Reserve bij opening van Wall Street de rente met 50 basispunten verlagen tot 3,75 procent.