Australiër Renshaw wint eerste rit in Tour Down Under
ANGASTON - De Australiër Mark Renshaw (Credit Agricole) heeft dinsdag in eigen land de eerste rit van de Tour Down Under (ProTour) gewonnen. Renshaw haalde het in de 129 kilometer lange etappe, met start in Mawson Lakes en aankomst in Angaston, na een massaspurt voor de Spanjaard José Joaquin Rojas Gil en de Australiër Graeme Brown. Beste Belg was Philippe Gilbert op de vijftiende plaats.
Het was Philippe Gilbert die als eerste bovenkwam op de enige heuvel van de dag, Black Top Road, na 12 kilometer wedstrijd. Meteen verzekerde de Waal zich zo van de leiderstrui in het bergklassement. Na de afdaling trachtte een groepje met daarbij Tom Stubbe het peloton te ontvluchten. Zij kregen echter geen vrijgeleide en werden opnieuw tot de orde geroepen.

Het sein voor de Australiër Richie Porte, in het gezelschap van de Fransen Mickael Buffaz en Dimitri Champion, om na 41 kilometer koers een nieuwe uitval op poten te zetten. Dit trio kende wel geluk. Bij de doortocht aan de bevoorradingszone, op 54 kilometer van de eindmeet, reden zij immers al 6'50'' voor de grote groep uit. Onder impuls van de renners van Credit Agricole en CSC werd de jacht op de leiders helemaal geopend.

Drie kilometer voor de finish in de straten van Angaston smolt alles netjes samen en maakte iedereen zich op voor een massasprint. Daarin toonde Mark Renshaw zich de sterkste. Hij wordt meteen ook de kersverse leider van deze eerste ProTourrittenkoers van het seizoen wordt.

Woensdag trekken de renners van Stirling naar Hahndorf voor de tweede en meteen langste rit in deze Tour Down Under. Er wachten hen dan 148 kilometer.

QuickStep-renners wachten nog af

De QuickStep-Innergetic-renners, met slechts zes man aan de slag ’Down Under’, wachten het juiste moment af om hun slag te slaan. Hun beste mannetje in de openingsetappe was de Italiaan Alessandro Proni.

'Het is voor velen ook nog wat aftasten waar ze conditioneel eigenlijk staan', stelde sportdirecteur Rik Van Slijcke. 'Niet enkel bij onze ploeg. Vandaag kwam er niemand van ons in de problemen. Enkel de Italiaan Alessandro Proni sukkelt wat met de gezondheid. Hij heeft wat last van zonnebrand. Wij bekijken de boel hier rustig verder. Wanneer we kunnen, zullen wij wel toeslaan', aldus Van Slijcke.

Uitslag eerste etappe (132 deelnemers):
1. Mark Renshaw (Aus/Credit Agricole) de 129 km in 3u13:33
2. Jose Joaquin Rojas Gil (Spa) z.t.
3. Graeme Brown (Aus)
4. Allan Davis (Aus); 5. Robert Forster (Dui); 6. Stuart O’Grady (Aus); 7. Mathew Hayman (Aus); 8. Andre Greipel (Dui); 9. Lloyd Mondory (Fra); 10. Murilo Fischer (Bra); 11. Aurelien Clerc (Zwi); 12. Xavier Cabre (Spa); 13. Martin Elmiger (Zwi); 14. Renaud Dion (Fra); 15. Philippe Gilbert; 16. Aitor Alonso (Spa); 17. Denis Flahaut (Fra); 18. Alessandro Proni (Ita); 19. Davide Vigano (Ita); 20. Matthew Loyd (Aus); 21. Heinrich Haussler (Dui); 22. Enrico Poitschke (Dui); 23. Jeremy Roy (Fra); 24. Luis Sanchez Gil (Spa); 25. Rene Haselbacher (Oos); 26. Pieter Jacobs; 27. Jon Bru Pascal (Spa); 28. Peter Wrolich (Oos); 29. Jose Gutierrez Palacios (Spa); 30. Amets Txurruka (Spa); ...; 47. Wim Vansevenant; 58. Olivier Kaisen; 60. Mario Aerts; 112. Kevin Seeldraeyers; 120. Tom Stubbe.