QUITO - Ecuador maakt vanaf 2009 een einde aan de aanwezigheid van buitenlandse troepen op Ecuadoraans grondgebied. Dat heeft de voorzitter van de grondwetgevende vergadering, Alberto Acosta, maandag bekendgemaakt.
In augustus 2009 loopt een akkoord met de Verenigde Staten af dat voorziet in een Amerikaanse militaire basis in Manta, in het zuidwesten van het land. De VS beschouwen die basis als een essentieel onderdeel van hun drugsbestrijdingsbeleid in de regio.

'Nooit meer buitenlandse troepen in ons land, niemand meer die onze soldaten en onze politieagenten vertelt hoe zij het Ecuadoraanse volk moeten onderdrukken', aldus Acosta. Op 10 augustus 2009 wordt een feest georganiseerd om de aftocht van de Amerikanen te vieren, zo belooft hij.

Acosta kan het goed vinden met president Rafael Correa. Die gaf tijdens zijn verkiezingscampagne in oktober 2006 blijk van duidelijk anti-Amerikaanse gevoelens. Hij beloofde nooit een vrijhandelsakkoord met de VS te zullen tekenen en de Amerikaanse basis in zijn land te zullen sluiten.