BRUSSEL - Politici van de meerderheidspartijen SP.A, PS en VLD keuren de uitspraken van kardinaal Joos over homosexuelen af. PS-voorzitter Elio Di Rupo vindt de uitspraken onaanvaardbaar. VLD-provincieraadslid Danny Smagghe heeft een klacht ingediend bij het Brussels parket. SP.A-voorzitter Steve Stevaert waarschuwt intussen kardinaal Joos niet belangrijker te maken dan hij is.
PS-voorzitter Elio Di Rupo is onthutst over de verklaringen van de kardinaal. ,,Als mensen van de kerk aan het publieke debat deelnemen, moeten ze - zoals elke andere morele of religieuze autoriteit - de fundamentele democratische waarden respecteren en blijk geven van terughoudendheid, onderscheidingsvermogen en tolerantie. De uitlatingen van de kardinaal, zeker die tegen de democratie en de homoseksuelen, zijn onaanvaardbaar", aldus Di Rupo in een mededeling.

De PS-voorzitter twijfelt er niet aan dat ,,de grote meerderheid van de christenen in ons land zich niet herkennen in de beledigende uitlatingen van de kardinaal".

Beledinging

VLD'er Danny Smagghe, die binnen de VLD actief is rond de holebi-problematiek, voelt zich niet alleen persoonlijk beledigd door de uitspraken van de kardinaal over de holebi’s, maar herkent ook een duidelijke minachting van de kardinaal voor de mensen achter de holebi’s. Hij dient daarom klacht in bij het parket in Brussel.

Tegelijk vraagt Smagghe aan het Centrum voor Racismebestrijding en Gelijke Kansen om ook klacht in te dienen op basis van dezelfde wetten. ,,Ik stel me de vraag waar de objectiviteit zou blijven als men wel klacht indient tegen mijzelf omwille van uitspraken die veel zachter waren en die ik niet heb herhaald, maar anderzijds niet tegen iemand die ronduit discriminerende taal spreekt tegenover een bevolkingsgroep die autochtoon is, niet voor overlast zorgt en die zich bovendien voortreffelijk integreert in de samenleving".

Niet opblazen

SP.A-voorzitter Steve Stevaert noemt het voornemen van Animo, de jongerenafdeling van de SP.A, om een klacht in te dienen tegen Joos een goed initiatief. Zelf wil hij er niet veel over kwijt. ,,We moeten kardinaal Joos niet belangrijker maken dan hij is".