VERVIERS - De gewezen Luikse advocaat-generaal Franz-Joseph Schmitz zal de straf die het hof van beroep in Brussel hem in februari 2001 heeft opgelegd, niet uitzitten in de gevangenis. Schmitz zal voor de duur van zijn sanctie onder elektronisch toezicht staan. Eerstdaags krijgt hij een enkelband om. Met dit toestel kan zijn doen en laten worden geregistreerd.
Het hof van beroep in Brussel veroordeelde Franz-Joseph Schmitz op 19 februari 2001 tot vijf jaar gevangenisstraf, waarvan de helft effectief, en 400.000 frank boete wegens valsheid in geschrifte, heling, oplichting, corruptie en schending van het onderzoeksgeheim.

De gewezen advocaat-generaal meldde zich vrijdag bij de gevangenis van Verviers maar werd voorlopig vrijgelaten tot 17 februari. Dan wordt de enkelband aangebracht. Schmitz zat al drie maanden in voorhechtenis.

De 67-jarige Schmitz werd ingevolge zijn veroordeling uit het ambt gezet. Op 27 april vorig jaar verloor hij ook zijn pensioenrechten. Dat hem een alternatieve straf wordt opgelegd is geen voorkeursbehandeling, zo stelde het parket van Verviers dinsdag. Meerdere veroordeelden in het arrondissement Verviers zijn al onder@ elektronisch toezicht geplaatst.