De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie veroordelen de moord op de Congolese president Laurent-Désiré Kablia. Ze blijven het akkoord van Lusaka steunen als basis voor vrede in de Democratische Republiek Congo (RDC) en in de regio. Dat blijkt uit een tienpunten-verklaring die in de vooravond is goedgekeurd op de Raad van ministers van Buitenlandse Zaken.
Men kan een blijvende vrede in Congo alleen bereiken via een vredesregeling die billijk is voor alle partijen. Die moet zowel de territoriale integriteit als de nationale soevereiniteit van Congo eerbiedigen. Maar de regeling moet ook rekening houden met de veiligheidsbelangen van Congo en zijn buurlanden, aldus de verklaring.

De EU-Raad begroet het voornemen van VN secretaris-generaal Kofi Annan om zo vlug mogelijk bijeen te komen met alle ondertekenaars van het akkoord van Lusaka. Annan wil daarmee het vredesproces nieuw leven inblazen.

Nationale dialoog

De ministers roepen de Congolese autoriteiten op om een nationale dialoog aan te vatten en een legitieme regering samen te stellen. Ook de andere partijen worden opgeroepen in dezelfde zin te handelen. De Unie steunt elk initiatief tot de dialoog, in samenwerking met Sir Katumile Masire, de bemiddelaar in de intercongolese dialoog.

De ministers vragen de Speciale EU-Afgevaardigde voor het Grote Merengebied, Aldo Ajello, de standpunten van de EU-Raad mee te delen aan alle in het conflict betrokken autoriteiten en partijen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig