BEIJING - Nog dit voorjaar zal het Chinese parlement het Internationale Convenant over Economische, Sociale en Culturele Rechten ratificeren. Dat heeft Beijing beloofd aan Kofi Annan, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Die heeft de afgelopen dagen een bezoek gebracht aan de Volksrepubliek. Annans woordvoerster Marie Okabe heeft dat vandaag gezegd.
Al enkele jaren dringen de VN en mensenrechtengroeperingen bij Beijing aan op bekrachtiging van het verdrag. De communistische regering heeft het verdrag al in 1997 ondertekend. Maar het werd tot nu toe niet in de praktijk omgezet.

De Volksrepubliek moet ook nog een ander belangrijk internationaal convenant bekrachtigen. Annan probeert Beijing ertoe te bewegen ook dat pact, het uit 1998 stammende Internationale Convenant over Civiele en Politieke Rechten, te ratificeren.

Met de bekrachtiging van het belangrijke mensenrechtenverdrag hoopt China de kans op het binnenhalen van de Olympische Spelen van 2008 te vergroten. De slechte mensenrechtensituatie speelde het land in 1993 parten toen het in de race was voor de organisatie van de Spelen van 2000.

Op de laatste dag van zijn driedaagse bezoek aan China, vandaag, sprak Annan met president Jiang Zemin. De VN-chef wil dat China actiever betrokken raakt bij VN-vredesmissies. Hoewel de Volksrepubliek een leger van 2,5 miljoen militairen heeft, neemt het land tot nu toe nauwelijks deel aan internationale vredesoperaties.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig