De PS ontkent zondag een veto te hebben gesteld tegen een Franstalige premier. De partij zegt geen exclusieven te stellen tegen democratische partijen, maar voegt er wel aan toe dat er een eerste minister moet komen die niet het risico loopt in opspraak te komen.
De Franstalige socialisten reageren zo op verklaringen van MR-voorzitter Didier Reynders, die eerder op de dag verklaarde geen kandidaat-premier te zijn omdat hij niet van iedereen de steun krijgt.

'Ons land verdient beter dan politieke spelletjes en bitsige verklaringen', stelt de PS zondag in een mededeling. De partij roept alle verantwoordelijke politici op zich kalm en bescheiden op te stellen.

'De crisis die we nu meemaken verplicht alle politieke partijen zich constructief op te stellen en ervoor te zorgen dat het land uit het moeras raakt, om zich zo te kunnen bezighouden met de problemen van de mensen', luidt het.

'Niettegenstaande de verklaringen die deze middag op tv werden afgelegd, heeft de PS nooit exclusieven gesteld tegen een eventuele Franstalige premier', benadrukt de PS. Zij voegt eraan toe dat vooral een premier nodig is die een ploeg kan smeden en die kan verzamelen achter een project waaraan het land nood heeft. Die premier moet ook onbesproken zijn en mag niet het risico lopen in opspraak te komen 'tijdens onderzoeken die er de komende weken en maanden zeker zullen komen'. De Franstalige socialisten verwijzen zo naar de op til zijnde parlementaire onderzoekscommissie in de Fortis-zaak.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in