Marianne Thyssen op kasteel Belvédère
Foto: photo news
Premier Yves Leterme wil eerst dat hijzelf en zijn medewerkers van elke schuld gezuiverd worden, voor hij een rol wil spelen in een regeringsvorming. Dat zegt zijn woordvoerder. CD&V-voorzitster Marianne Thyssen is ondertussen op het kasteel Belvédère aangekomen voor een onderhoud met de koning.
Eerder hadden andere media bekend gemaakt dat hij 'geen rol wil spelen'. De eerste bekommernis van de premier is zelf, en met hem zijn medewerkers, gezuiverd te worden van de beschuldigingen die geuit zijn, zegt zijn woordvoerder.

Ondertussen is CD&V-voorzitster Marianne Thyssen aangekomen op kasteel Belvédère. Thyssen werd al een hele namiddag op het paleis verwacht. Pas rond 22 uur reed ze het koninklijk domein op. Welke boodschap de CD&V-voorzitster mee heeft voor Albert II is nog niet duidelijk. De Vlaamse christendemocraten pleegden zondag alvast een hele dag overleg over de politieke situatie. Daarbij zal de vraag wie Leterme moet opvolgen als premier ongetwijfeld centraal hebben gestaan. Rond 23.30 uur verliet Thyssen het kasteeldomein weer, zonder commentaar te geven.

De vorst houdt het ontslag van de regering nog altijd in beraad. Vooraleer een beslissing te nemen, raadpleegt hij eerst een reeks mensen. Vrijdag zag hij naast ontslagnemend premier Leterme ook de vijf voorzitters van de meerderheidspartijen. Zaterdag kwamen de voorzitters van Kamer en Senaat Herman Van Rompuy en Armand De Decker en aftredend vicepremier en minister van Jusititie Jo Vandeurzen (CD&V) langs.

De CD&V moet vooral uitmaken of zij vasthoudt aan Yves Leterme als eerste minister. Maar gezien de laatste berichten - dat Leterme eerst wil gezuiverd worden van alle blaam - moet de partij blijkbaar nog beslissen wie eventueel zijn plaats kan en wil innemen.

Zowel Open VLD als de Franstalige partijen lieten de twee voorbije dagen duidelijk verstaan dat ze met Leterme niet meer in zee willen gaan. Hoewel ook niet alle Franstalige partijen er 100 procent van overtuigd zijn dat er in juni ook federale verkiezingen moeten komen, staat CD&V daarnaast ook min of meer alleen in haar pleidooi om geen verkiezingen te organiseren.

Het is voorlopig ook nog altijd wachten op een beslissing van koning over het ontslag van de regering. Toch lijkt het al min of meer vast te staan dat er een doorstart komt van de uittredende coalitie en er dus niet meteen vervroegde verkiezingen worden georganiseerd. Dat kan ook worden afgeleid uit de consultaties bij Albert II, iets wat bij SP.A-kopstuk Johan Vande Lanotte in het verkeerde keelgat schoot. Hij vindt het niet kunnen dat de koning in dergelijke fundamentele crisis niet alle partijen raadpleegt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in