Reynders: 'Geen kandidaat-premier'
Foto: photo news
'Ik ben geen kandidaat-premier', zo heeft ontslagnemend MR-vicepremier Didier Reynders zondag verklaard in 'De Zevende Dag' op Eén. Tegelijk noemt hij een eventuele terugkeer van Leterme 'zeer moeilijk'. Voorts stelt de MR-voorzitter dat de communautaire dialoog nu 'niet de eerste prioriteit' is.
Volgens Reynders, die herhaalde dat hem juridisch in het dossier-Fortis niets kan verweten worden, wordt het 'moeilijk' om de rit tot 2011 uit te doen. Ook de positie van Yves Leterme ligt in de huidige omstandigheden 'zeer moeilijk'.

Zelf is Reynders naar eigen zeggen geen kandidaat-premier. 'Om kandidaat te zijn moet je voldoende steun krijgen', klonk het.

Reynders liet nog verstaan dat hij wel bereid is om te onderhandelen over de communautaire dossiers, maar gezien de omstandigheden is dat nu misschien 'niet de eerste prioriteit'.

Reynders zet zich daarmee af tegen de suggestie van Vlaams minister-president Kris Peeters. Die verklaarde vrijdag in het tv-rprogramma TerZake (op Canvas) de eis van de CD&V om ook over het communautaire te praten bij een doorstart van de federale regering. Peeters vindt dat de gemeenschapsdialoog niet mag stilvallen.

Ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open VLD) diende Peeters meteen van antwoord. Volgens De Gucht is het nu absoluut niet het moment om weer communautaire eisen op tafel leggen.

'Ik vond dat die uitspraak een hoge graad van kunstmatigheid had', zegt De Gucht. 'Het is totaal onrealistisch dat je nu, voor het opstellen van een noodregering, eerst gaat praten over hoe er garanties kunnen worden gegeven voor het communautaire.'

'Je mag niet vergeten dat we met dat communautaire al 18 maanden bezig zijn', schetst De Gucht. 'U moet mij eens uitleggen waarom er nu plotseling een moment zou zijn waarop men garanties kan vragen dat men daar wel mee vooruit raakt.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in