Anciaux wil noodregering en rust voor België
Bert Anciaux Foto: © Photo News
Bert Anciaux, Vlaams minister, pleit op zijn website voor een noodregering. Hij heikelt de 'internetdemocratie' en 'instantvisie' van de laatste dagen waarbij elke politieke ontwikkeling zo snel mogelijk live in de huiskamers werd gebracht. Nog nooit probeerden politici ook via de media in real time de toon te zetten en de feiten te beïnvloeden.
Volgens Anciaux is 'het land in nood', maar omdat andere regeringen kunnen voortregeren is er nog geen 'échte crisis'. 'Het land is dus niet echt in gevaar, wel het federaal niveau. Dat niveau is niet hoogstaand', schrijft Anciaux.

De Vlaamse minister vindt dat de bevolking 'snel een oordeel moet vellen', liefst tijdens samenvallende verkiezingen in juni.

Intussen moet een federale noodregering starten. Die regering moet bestaan uit 'stevige politici'. 'Niet met technici, niet met rechters, niet met bankiers. Laat gevestigde waarden van alle kleuren de touwtjes even in handen nemen. Om een noodbegroting te maken, om een impulsplan uit te voeren, om rust en perspectief te bieden'.

Anciaux vindt ook dat men best eventjes werkt uit het zicht van de camera's. 'Weg van de té directe democratie. Ik hou van radicale inspraak, het bevragen van de bevolking, het betrekken van zoveel mogelijk mensen en groepen bij de besluitvorming. Maar maak er geen internetdemocratie van', luidt het.

'Laat mensen nu even in alle rust en afstand een noodplan schrijven. Voor de banken, maar ook voor de armen, voor werk en vertrouwen. Nadien mag alles terug snel gaan, te snel. Maar nu even rust, even kerst', aldus nog Anciaux.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in