Nu de regering de eed heeft afgelegd, mogen de ministers niet meer in het parlement zetelen. Hun vervangers legden vrijdag in de Kamer de eed af. Het gaat om tien kersverse kamerleden.
De CD&V/N-VA-fractie verwelkomde vrijdag drie nieuwkomers. De opvolgster van Pieter De Crem is Lieve Van Daele, de eerste schepen van Sint-Niklaas. De opvolgster van Inge Vervotte is een oude bekende in de Kamer: Katrien Schryvers. Zij zat de vorige legislatuur al een tijdje in het parlement. Jo Vandeurzen wordt dan weer opgevolgd door iemand van N-VA. Het gaat om Peter Luyckx. De Nieuw-Vlaamse Alliantie telt op die manier al zes kamerleden.

Bij Open VLD dienden Patrick Dewael en Karel De Gucht te worden vervangen. Dat gebeurt respectievelijk door Bruno Steegen en Mathias De Clerq, de kleinzoon van minister van Staat Willy De Clerq.

In de Senaat vervangt oud-minister Marc Verwilghen premier Guy Verhofstadt als tweede ondervoorzitter van de Senaat. Verhofstadt was na de verkiezingen benoemd tot tweede ondervoorzitter van de Hoge Vergadering. Nu hij toch opnieuw geroepen werd om een interimregering te leiden, diende de Open VLD-fractie een vervanger aan te duiden.

Bij de Franstaligen zijn drie van de vijf nieuwkomers in de Kamer oude bekenden. Het gaat om Josée Lejeune, die MR-vicepremier Didier Reynders vervangt, Jean Cornil, die in de plaats komt van PS-minister Laurette Onkelinx en Sophie Pécriot, die PS-minister Christian Dupont opvolgt. Pécriot en Lejeune zaten de vorige regeerperiode al in de Kamer, Cornil was senator.

De twee echte nieuwkomers zijn Jacques Otlet (vervanger van MR-minister Charles Michel) en David Clarinval (opvolger van MR-minister Sabine Laruelle).

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in