Brouwerij Liefmans failliet
De Kortrijkse rechtbank van koophandel heeft vrijdag brouwerij Liefmans, met vestigingen in Oudenaarde en Dentergem, failliet verklaard. Het bedrijf had een gerechtelijk akkoord aangevraagd maar dat werd door de rechtbank verworpen.
Bij de brouwerij werkt een vijftigtal personeelsleden. Het is vooral een grote RSZ-schuld die de brouwer van onder meer de Liefmans-bieren, Jan Van Gent, kriek Fruitesse, Lucifer en Vondel de das omdoet.

Met de aanvraag van een gerechtelijk akkoord, dat het bedrijf minstens zes maanden bescherming tegen schuldeisers zou bieden, probeerde de directie het bedrijf nog te redden. In die periode zou geprobeerd worden om nieuwe investeerders aan te trekken. Maar de rechtbank van koophandel had daar blijkbaar geen oren naar.

De voorbije maanden kwam de brouwerij nog in de media omwille van bevoorradingsmoeilijkheden bij cafés van de Liefmansbieren. De directie weet dit aan de té grote vraag, ook vanuit Engeland, de Verenigde Staten en Canada, naar haar bieren.

Toen had de directie gezegd dat een nieuwe investeerder voor bijkomende financiële slagkracht zou zorgen die de brouwerij in staat moest stellen om de productiecapaciteit op te drijven.

De rechtbank van koophandel stelde vijf curatoren aan.