Frank De Winne wordt boordcommandant van het ISS
De Belgische astronaut Frank De Winne wordt tijdens de weken van zijn missie in 2009 de eerste Europese gezagvoerder over het ISS. Het Europese Ruimtevaartbureau ESA en bevoegde Belgische bronnen bevestigden vrijdag reeds maanden circulerende berichten.
Het was reeds geweten dat De Winne in mei volgend jaar met een Russische Sojoez-capsule naar het ISS zou vliegen om daar als eerste Europeaan zes maanden te verblijven. Van 30 oktober tot 10 november 2002 maakte de tweede Belg in de ruimte al een door België betaalde vlucht naar en met het Internationaal Ruimtestation ISS, waarbij hij in een Russische Sojoez naar en van het complex ook vluchtingenieur was.

In principe vertrekt De Winne op 25 mei 2009 met de Sojoez TMA-15 naar het ISS aan de zijde van de Rus Roman Romanenko en de Canadees Robert Thirsk. Daardoor zullen er voor het eerst zes mensen tegelijk wonen en werken in de spacemeccano, die daar nu vooral intern maar ook qua stroomvoorziening wordt voor klaargestoomd tijdens de lopende missie van de shuttle Endeavour.

Tijdens de eerste vier maanden van zijn missie zal De Winne vluchtingenieur van de twintigste hoodbemanning van het ISS zijn, aldus ESA. In de laatste weken van zijn verblijf zal de Belgische astronaut gezagvoerder zijn over de 21ste hoofdbemanning van het ISS, wat een primeur is voor Europa sinds het ISS in 2000 is bewoond en steeds door een Rus of een Amerikaan aan boord werd geleid. Hij neemt het bevel over van de Rus Gennadi Padalka, een veteraan van het Russische ruimtestation Mir.

Als gezagvoerder moet de Belg onder meer instaan voor de operaties binnen het ISS, de activiteiten van de andere bemanningsleden leiden als een eendrachtig geïntegreerd team en voor de veiligheid van infrastructuur en bemanning zorgen, aldus ESA. Bovendien wordt hij de belangrijkste operator van een Japanse robotarm en zal hij de Japanse cargo HTV-1 na aankomst in de herfst van 2009 met de Canadese robotarm van het ISS aan de spacemeccano moeten hangen.

'Dit is een eerste symbolische primeur voor Europa', zo reageerde Simonetta di Pippo, hoofd bemande ruimtevaart van ESA. De topfunctionaris beklemtoonde dat daarmee het 'professionalisme en de capaciteiten' van de Europese astronauten zijn gedemonstreerd, alsmede de belangrijke rol die Europa in bemande ruimtevaart speelt.

De Winne zal in het ISS ook het gezelschap krijgen van de Zweedse ESA-astronaut Christer Fuglesang die in juli 2009 met een spaceshuttle langskomt.

De eerste Belg in de ruimte was Dirk Frimout. Hij vloog als wetenschappelijk astronaut in de lente van 1992 met het Amerikaanse ruimteveer Atlantis, in wat zelfs deskundigen een 'Amerikaans-Belgische vlucht' noemden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig