KIEV - De Oekräïense premier Viktor Janoekovitsj zou volgens exit-polls de presidentsverkiezingen in het land gewonnen hebben. De exit-polls geven hem meer dan de helft van de stemmen.

Janoekovitsj zou volgens één peiling 53 procent van de stemmen krijgen, tegen 44 procent voor de oppositieleider en oud-premier Viktor Joesjtsjenko. In een andere peiling is de verhouding 52 tegen 48 procent.

Bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op 1 november behaalde geen van de kandidaten de helft van de stemmen. Zondag moesten de Oekraïners daarom terug naar de stembus.

Schendingen

Waarnemers uit Rusland en andere staten van de vroegere Sovjet-Unie zeggen dat er ,,talrijke en soms ernstige schendingen" zijn van de kiesverrichtingen. In het bijzonder gewagen ze van druk op en intimidatie van leden van de kiescommissies. Volgens een Oekraïense ngo zijn bij twee afzonderlijke incidenten drie waarnemers van de oppositiekandidaat en een journalist geslagen.

Het Belgische VLD-kamerlid Stef Goris, die in Kiev als waarnemer de verkiezingen volgt, meldt dat beide partijen elkaar van verschillende soorten fraude betichten, hoewel de verrichtingen in de stemlokalen zelf ,,rustig en gedisciplineerd" zouden verlopen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig