StripVos 2004 voor Jef Nys
Foto: mhb
BRUSSEL - Striptekenaar Jef Nys, de geestelijke vader van Jommeke, heeft zaterdagavond de StripVos 2004 gekregen van de Vlaamse Onafhankelijke Stripgilde (VOS). De prijs, die een persoon of instelling bekroond die zich in het verleden verdienstelijk heeft gemaakt voor de Vlaamse strip, werd uitgereikt in het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal in Brussel.
,,Nys heeft met zijn omvangrijke oeuvre een enorme bijdrage geleverd aan de Vlaamse stripwereld'', motiveert VOS-voorzitter Marc Daniëls.

Nijs' bekendste strip Jommeke behoort tot de best verkochte strips in Vlaanderen. Vorig jaar werd op de Boekenbeurs in Antwerpen het vijftig miljoenste verkochte album gevierd.

Van 1963 tot 1967 tekende Nys ook de kabouterreeks Langteen en Schommelbuik (11 albums), die opnieuw en in kleur worden uitgegeven bij Dupuis.

In de eerste editie van de StripVos, in 2002, werd Marc Sleen, die meer dan 200 albums van Nero tekende, gehuldigd. Vorig jara ging het beeldje,een bronzen vossenkop, naar VTM-journalist Patrick Van Gompel, de bezieler van de Stripgidsdagen in Turnhout.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig