BRUSSEL - Drank waar bubbels inzit, betekenen een risico voor de gezondheid. Dat meldt de Sunday Times. Zelfs bruisend water zou volgens onderzoek de kans op osteoporose en beenbreuken vergroten.
De Sunday Times baseert zich op onderzoeksresultaten die gepubliceerd werden in het vakblad 'Osteoporose International'. Volgens Susan News van de Engelse universiteit van Surrey is het westerse dieet, met een tekort aan groenten en fruit en een te hoog vlees- en zuurgehalte, verantwoordelijk voor ons steeds zwakkere beendergestel.

Dat we meer groenten en fruit moeten eten, is niet nieuw. De nadelen van te veel vlees kennen we ook. Wel nieuw is de waarschuwing tegen het hoge zuurgehalte, dat volgens News vooral afkomstig is van bruisende drankjes. Dat bruisende karakter wordt bereikt door het toevoegen van koolstofdioxide, maar die verhoogt tegelijkertijd het zuurgehalte.

Tot dusver werd aangenomen dat dit zuur in de maag werd geneutraliseerd, maar volgens het nieuwe onderzoek komt het wel degelijk in de bloedstroom terecht. Het lichaam probeert het zuur vervolgens te neutraliseren met behulp van kalk, dat wordt weggehaald uit de beenderen die daardoor kwetsbaarder worden. Zelfs twee blikjes bruisende frisdrank per dag tasten volgens het onderzoek het beenderstelsel al aan.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig