KIEV - Bij de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Oekraïne, die vandaag plaatsvindt, zou massaal gefraudeerd worden. In een kiesbureau is een agent doodgeschoten.
Het schietincident deed zich voor in een stembureau in de streek van Tsjerkassy, in het centrum van het land. De stembusgang werd er opgeschort, en er werd een gerechtelijk onderzoek geopend. Meer details zijn niet bekend.

De staf van oppositieleider Joesjtjsenko klaagt ondertussen over talrijke inbreuken op de normale gang van zaken, overal in het land. Zo zouden er in het centrale gebied negenduizend vervalste stembrieven zijn opgedoken ten voordele van de huidige premier Janoekovitsj. Ook zouden vele mensen uit het oosten van het land met bussen overal worden vervoerd om met vervalste documenten te gaan stemmen. In een aan Polen grenzend gebied heeft een stemlokaal de diefstal van alle stembiljetten gemeld

Meer dan 37 miljoen kiesgerechtigden moeten uitmaken wie de opvolger wordt van Leonid Koetsjma: premier Viktor Janoekovitsj, of de hervormingsgezinde Viktor Joesjtsjenko Bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen eind oktober haalde geen van de 24 kandidaten een ruime meerderheid. Zowel Janoekovitsj als Joesjtsjenko behaalden iets meer dan 39 procent van de stemmen, met een lichte voorsprong van 156.000 stemmen voor die laatste.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) bestempelde de eerste ronde als ondemocratisch. Ook nu weer werd er gevreesd voor onregelmatigheden en vervalsingen, in het nadeel van de pro-westerse Joesjtsjenko. Janoekovitsj heeft de steun van zowel uittredend president Koetsjma als van Rusland.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig