Politie meer op straat, minder achter bureau
Foto: rr
BRUSSEL - De politie krijgt minder administratieve taken. Binnenlandse Zaken en Justitie bereiden een omzendbrief voor met een lange lijst van taken waarvoor de politie niet meer mag worden ingezet.

De brief is een belangrijk onderdeel van de operatie 'Meer Blauw op Straat' van de regering-Verhofstadt, meldt Nieuwsblad op Zondag.

Taksen innen op de wekelijkse markt, toelating geven voor het plaatsen van reclameborden, loslopende of gevaarlijke dieren vangen, huisnummers verdelen, gevonden voorwerpen beheren, papieren voor de gemeenteraad ronddragen en bouwvergunningen aanplakken; zijn enkele van in totaal 24 taken waarvoor politiemannen nu ten onrechte worden ingezet.

De omzendbrief zal hen verbieden die taken nog langer uit te voeren. ,,De regering wil meer blauw op straat'', aldus hoofdcommissaris Fernand Koekelberg van Binnenlandse Zaken. ,,Tegen 2008 moeten er 3.150 extra agenten in het straatbeeld te zien zijn. Veel van die mensen houden zich nu noodgedwongen bezig met taken die niks met politiewerk te maken hebben.''

Als agenten tegen de nieuwe omzendbrief zondigen, riskeert ook de opdrachtgever (korpschef of burgemeester) een tuchtsanctie.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig