Wervelend Anderlecht eindigt bibberend
Anderlecht heeft na een fraaie eerste maar moeizame tweede helft AA Gent verslagen. Het was de eerste overwinning sinds 2 september voor de landskampioen, die naar de vierde plaats opstoomt.
Voetbal is een spel van twee helften. Anderlecht legde een frivole eerste helft op de mat, maar voetbalde na de rust krampachtig. AA Gent leek voor de rust te willen bewijzen dat het klassement niet loog, maar zette de thuisploeg in de tweede ronde met de rug tegen de muur.

Drie wissels voerde Frankie Vercauteren door na de bewogen partij twee weken terug in Roeselare. De vleugelbacks Deschacht (geschorst) en Wasilewski (vader pas overleden) werden afgelost door De Man en Van Damme. In de spits was Serhat onbeschikbaar en kwam Frutos voor de eerste keer dit seizoen aan de aftrap.

Ook drie wissels bij AA Gent. Trond Sollied deed opnieuw beroep op Grondin - de ramadan is afgelopen - en Foley verscheen voor de tweede keer aan de aftrap. Een complete verrassing was het debuut van Admir Haznadar, een Bosnische Nederlander van 22 die zijn opleiding bij PSV kreeg.

Haznadar had al snel door dat zijn promotie geen cadeau was. AA Gent stelde in de eerste helft immers aanvallend totaal niets voor. Geen hoekschop, geen doelpoging, zelfs niet de minste dreiging. Niets, totaal niets had blauw-wit te bieden. Daniel Zitka had zich door de hoekschopvlag kunnen laten vervangen. Haznadar en Maric, die op de rechterflank liep te zwemmen, maakten van de befaamde 4-3-3 van Sollied een beschamende 4-5-1 en Foley stond voorin op een eiland.

Gratis rondleiding

Tot overmaat van ramp voor de bange bezoekers bracht Anderlecht zijn beste voetbal van het seizoen. Hassan deelde hakjes uit alsof het snoepjes waren. Goor vond plots zijn jonge benen terug en aan de overkant gaf Legear de nog jongere Moia een gratis rondleiding in het Astridpark.

Sporting had aan de rust een comfortabele voorsprong uitgebouwd. Even voor het kwartier zette Frutos Legear op rechts aan het hollen. De Luikenaar vuurde vanuit een scherpe hoek een schicht af die in het dak van het doel tot ontploffing kwam. Op slag van rust verkeek Grncarov zich compleet op een lange bal en Hassan bood met een magistraal hieltje Frutos een gemakkelijke tweede treffer aan.

Gent mocht nog gelukkig zijn met de schade. Een volley van Hassan ging rakelings naast, Frutos dribbelde zichzelf bij de mooiste kans van de eerste speelperiode en Legear werd onterecht afgevlagd. De Buffalo’s stonden erbij en keken ernaar, zoals ooit bij de eerste spoorverbinding naar het Wilde Westen.

Ook Sollied begreep tijdens de rust dat zijn opstelling een miskleun was, bracht de Costaricanen Ruiz en Azofeifa in het veld en posteerde net niet iedereen op een andere plaats. Grégoire stond nu op links en zette de bal voor doel. Ruiz had niet eens een halve minuut nodig om de bal voorbij Zitka te koppen. De eerste goal van AA Gent op Anderlecht in vijf seizoenen.

Opgejaagd wild

AA Gent waande een herhaling van de stunt van Zulte-Waregem binnen bereik. Er werd eindelijk vooruit gevoetbald en paars-wit reageerde als opgejaagd wild. De thuisploeg was van slag, maar Polak leek op weg de partij te beslissen. Hij baande zich een weg richting Jorgacevic, maar ging neer in duel met de teruggesnelde Grncarov. Ref Gumienny wilde terecht van geen strafschop weten.

Het bleef dus spannend en Pareja moest de bal van de doellijn vegen, nadat Foley doelman Zitka had omspeeld. De Tsjech redde in de toegevoegde tijd nog een kopstoot van Gillet. Het bleef echter 2-1 en dat betekent dat AA Gent nu al sinds 18 augustus op een zege wacht.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig