Leider struikelt over Bergen
Voor het eerst dit seizoen struikelde de fiere leider Standard over een ‘lage horde’. Ondermaats spel leverde de Rouches in Bergen bijna de drie punten op. Maar in de slotfase tekenden de invallers Zoko en Brahami voor een oververdiend gelijkspel.
Met 1-1 op het bord kwam Standard nog goed weg, want Bergen was bijna doorlopend de betere ploeg, en voetbalde een veelvoud aan kansen bij elkaar. De competitieonderbreking van twee weken lijkt de Luikse koploper helemaal uit zijn ritme te hebben gehaald. Als verstrooide schoolkinderen lieten de zo vaak geroemde Standard- middenvelders zich in het openingskwartier voorbijlopen. Axel Witsel viel vooral op met een haarverlenging en Marouane Fellaini lag twee keer met onbegrijpelijk balverlies aan de basis van een Bergense aanval. Steven Defour moest de meubelen komen redden in zones van het terrein waar hij in geen jaren meer geweest was.

In de eerste tien minuten dwong Bergen liefst vijf kristalheldere kansen af. De beste waren voor Dalmat, na een sublieme ren voorbij alles en iedereen, en Nibombe - met een spectaculaire omhaal waar een reflexsave van Espinoza voor nodig was.

Het duurde vijfentwintig minuten voor De Camargo met een flauwe kopbal de eerste kans voor Standard kreeg aangeboden. Vijf minuten voor de rust devieerde hij bijna per ongeluk een volley van Toama in doel. En op slag van rust volgde dan de eerste uitgespeelde aanval van Standard. Opnieuw De Camargo besloot in het zijnet, na een pass van Axel Witsel.

Espinoza in de ploeg

De Luikse trainer Michel Preud’homme had het vertrouwen gegeven aan de ploeg die voor de competitieonderbreking Germinal Beerschot had fijngemaald. Dat betekende dus een plaats op de bank voor Milan Jovanovic, én - verrassend - voor doelman Olivier Renard. De Henegouwse doelman van Standard keek knarsetandend toe hoe Andrés Espinoza Standard recht hield in de eerste helft.

Standard had het geluk dat het na drie minuten in de tweede helft op voorsprong kwam. Dante zette voor doel, Witsel devieerde en De Camargo trof dan toch raak. Maar de 1-0 zette Standard niet tot beter voetballen aan. Het was Bergen dat de betere ploeg bleef, en een kwartier voor tijd redde Marcos op de lijn een doelpoging van de ingevallen Zoko.

Toen uitblinker Dalmat met een vrijschop de paal trof, legde iedereen bij Bergen er zich al bij neer dat het scoren weer niet zou lukken voor de Draken. Op de invallers Zoko en Brahami na dan.

Drie minuten voor tijd zette de Algerijn voor, en prikte de Ivoriaan de 1-1 tegen de touwen. Met niet Roussel maar Zoko in de basis, was het misschien nog erger afgelopen voor Standard.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig