Räikkönen is wereldkampioen
SAO PAULO - De 28-jarige Fin Kimi Räikkönen (Ferrari) is wereldkampioen Formule 1 geworden. 'The Iceman' was in Sao Paulo de snelste in de Grote Prijs van Brazilië, de 17e en laatste race om het wereldkampioenschap. Hij kaapt zo in laatste instantie nog de wereldtitel weg voor de neus van de Brit Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes).
Räikkönen finishte in Sao Paulo voor zijn Braziliaanse teamgenoot Felipe Massa en de Spanjaard Fernando Alonso (McLaren-Mercedes). Hamilton werd pas zevende.

In de eindstand heeft Räikkönen één puntje voorsprong op zowel Hamilton als Alonso. Ferrari was al langer zeker van de wereldtitel bij de constructeurs.

Voor aanvang van de laatste race wees alles er nog op dat Hamilton het kampioenschap zou binnenhalen. De 22-jarige Britse sensatie begon met vier punten voorsprong op Alonso en zeven punten voordeel op Raikkonen aan de race op het circuit van Interlagos. Bovendien mocht hij vertrekken van de tweede plek op de startgrid. Hamilton kwam echter slecht weg bij de start en zag rivalen Räikkönen en Alonso meteen passeren. Bij een poging Alonso een bocht later terug te pakken, raakte Hamilton van de baan en viel hij verder terug. Alsof dat nog niet genoeg was, leek daarna een hapering in de mechaniek een voortijdig einde aan Hamiltons race te maken. De McLaren viel na acht ronden ineens bijna stil, maar even zo plotseling zat de snelheid terug in de bolide.

Hamilton werd door de technische storing teruggeworpen naar de achttiende plek. Hij vocht zich nog wel terug naar de zevende plaats, maar dat was niet voldoende voor de eindoverwinning.

Massa vertrok uit pole-position en leidde lange tijd de wedstrijd voor eigen publiek, met Räikkönen en Alonso achter zich. De derde plaats zou de Spanjaard zijn derde achtereenvolgende wereldtitel hebben opgeleverd. Na de laatste serie pitstops kwam Räikkönen echter voor Massa te liggen. De Fin had een paar ronden langer doorgereden en bouwde met een paar snelle ronden een veilige voorsprong op voor zijn pitstop. Räikkönen stuurde zijn bolide voor Massa de baan weer op, waarna hij onbedreigd naar de zege en de titel kon rijden.

Räikkönen is de derde Finse wereldkampioen, na Keke Rosberg (1982) en Mika Hakkinen (1998 en 1999).

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig