De twee federale secretarissen van Ecolo, Isabelle Durant en Jean-Michel Javaux, mogen hun partij blijven leiden. De algemene raad van de Franstalige groenen heeft hen een nieuw mandaat gegeven.
Javaux en Durant waren de enige kandidaten en kregen 345 stemmen achter zich. Dat is een score van 88,24 procent.

Tijdens hun toespraken verwezen de twee veel naar de politieke toestand en de communautaire spanningen die het land beheersen. Ecolo hoopt alvast dat de toestand kalmeert. Dat samenwerking tussen de twee gemeenschappen kan, bewijst de gemeenschappelijke fractie die Ecolo en Groen! in de Kamer vormen, was verschillende keren te horen.

Net als bij SP.A moest oranje-blauw het ook bij Ecolo ontgelden. Toch deed de partij expliciet de deur niet dicht. Ecolo is bereid haar verantwoordelijkheid op te nemen, klonk het.

'Wij hebben de verkiezingen gewonnen en gaan nu niet zitten toekijken hoe ons land traag wordt geanestheseerd en niets doet met alle belangrijke uitdagingen die op ons afkomen. Indien de kans zich voordoet en aan alle voorwaarden voldaan is, zullen wij onze verantwoordelijkheid opnemen. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid opnemen, opdat België niet het eerste land wordt dat niet wordt bestuurd', verklaarde Javaux.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig