Verrassing in de finale van het ATP Masters Series-toernooi van Madrid: de Argentijn David Nalbandian klopte er zondag Roger Federer, in drie sets, 1-6, 6-3, 6-3.
Nalbandian rondde met de winst een zonder meer indrukwekkende week af. De Argentijn, zelf het nummer 18 van de wereld, was in Madrid de betere van het nummer twee Rafael Nadal (kwartfinales), nummer drie Novak Djokovic (halve finales) en tenslotte van het nummer één van de wereld.

"Normaal ben ik beter in finales, maar dat het vandaag niet lukte had te maken met hoe Nalbandian speelde", zei Federer, titelverdediger in Madrid. "Ik neem aan dat wanneer je de finale haalt nadat je zowel Djokovic als Nadal geklopt hebt, dat je in erg goede vorm verkeert. Zijn opslag verbaasde me en ik kon niet zo offensief uit de hoek komen als ik wou. Maar echt ongoocheld ben ik niet, ik speelde goed deze week, vooral tijdens mijn eerste vier matchen."

Nalbandian bleek ook in het verleden al een te duchten tegenstander voor Federer: in onderlinge ontmoetingen staat het slechts 8-7 voor de Zwitser. In 2005 hield de Argentijn Federer nog van de Masters-titel, de officieuze wereldtitel.

"Wanneer fysiek en technisch alles op punt staat, dan kan ik iedereen kloppen", reageerde Nalbandian. "Deze overwinning is een uitstekende manier om het seizoen te beëindigen en vooruit te kijken naar het volgende."

Voor Nalbandian was het pas de eerste titel dit jaar. Hij ontgoochelde dit seizoen en zakte uit de top 10. Federer speelde in Madrid het eerste toernooi sinds zijn zege op de US Open. De Zwitser speelde dit jaar al 10 finales, maar verloor er wel 4. Twee tegen Nadal, eentje tegen Djokovic en nu dus eentje tegen Nalbandian. Federer, Djokovic en Nadal zullen binnen een maand deelnemen aan de Masters in Shangai; Nalbandian, die vrij ver van de top 8 staat in het klassement, heeft nog slechts een waterkansje op de drie resterende tickets voor de Masters.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig