In het geval er in de afvallige Servische provincie Kosovo een eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring komt, zal Servië er niet militair ingrijpen. Dat berichtte het persbureau Beta zondag, onder aanhaling van de Servische minister van Defensie Dragan Sutanovac.
Een militair ingrijpen zou een conflict betekenen met 'onze partners' van de internationale NAVO-troepenmacht KFOR in Kosovo, aldus de minister. Servië werkt 'uitstekend' met KFOR samen en wil die samenwerking niet op de helling zetten, dixit Sutanovac.

De voorbije dagen doken in Servische kranten plannen op die gewag maakten van een inval van het Servische leger in Kosovo. Het leger zou het noorden van de provincie 'binnen enkele uren' en de hele provincie 'binnen twee dagen' kunnen bezetten en controleren, luidde het in die berichten.

Volgens uitspraken van zijn toppolitici zal het bijna uitsluitend door Albanezen bewoonde Kosovo zich in december eenzijdig onafhankelijk verklaren, als de internationale inspanningen om een compromis uit de brand te slepen over het toekomstige statuut van de provincie geen vruchten afwerpen.

Pristina dringt onverkort aan op onafhankelijkheid, Belgrado wil niet verder gaan dan ruime autonomie binnen de grenzen van Servië.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig