Stybar maakt indruk in Kalmthout
KALMTHOUT - De Tsjech Zdenek Stybar (Fidea) heeft in Kalmthout de eerste WB-veldrit van het seizoen gewonnen. Stybar haalde het met ruime voorsprong op Sven Nys (Rabobank) en de Fransman Françis Mourey (Française des Jeux).
Stybar, drie jaar geleden wereldkampioen bij de beloften in Sankt-Wendel en een jaar later ook primus in Zeddam is aan zijn eerste jaar bij de profs bezig. Hij bezorgde de Belgische supporters meteen een koude douche. Al is hij ook een beetje een halve Belg. Tot voor kort woonde hij immers bij zijn verzorger in Kalmthout-Achterbroek. Nu woont hij bij zijn vriendin, een kapster, in het naburige Essen.

'Als ze me niet verwachten ben ik op mijn best', aldus een overgelukkige Stybar. 'En snelle omlopen liggen me wel. Ik heb enorm hard gereden tot ik een minuut voorsprong had. Daarna kon ik het wat rustiger aandoen. Temeer daar ik van Danny De Bie toen al te horen gekregen had dat Bart Wellens, Klaas Vantornout en Kevin Pauwels achter mij zeer goed afstoppingswerk deden.'

Stybar reed al weg in de tweede van de elf af te leggen ronden. Achter hem leidden achtereenvolgens Enrico Franzoi, Françis Mourey en Christian Heule de achtervolging, maar veel zoden bracht dat niet aan de dijk. De renners van Fidea stopten keurig af en Sven Nys liet zich niet één keer aan de kop van het achtervolgende groepje zien. Tenzij in de voorlaatste ronde toen hij alleen wegreed naar de tweede plaats.

'Mijn enige fout heb ik gemaakt op het moment dat Stybar weggereden is', aldus Nys. 'Toen had ik meteen in het wiel moeten zitten. Ik hoopte dat Lars Boom het zou doen en daar heb ik me op verkeken. Daarna reageren had niet de minste zin meer. De kloof dichtrijden, betekende immers mezelf in het verlies rijden. Daar zaten de anderen natuurlijk wel op te wachten. Het kwam er dus op aan mijn verstand te gebruiken. Dat ik niet slecht was, liet ik in de voorlaatste ronde zien. Toen reed ik zo van de anderen weg. Ik heb een troost. Dit spel van Fidea is over en uit van zodra we omlopen met modder krijgen. Op snelle parkoersen als dit van Kalmthout kan gebeuren wat vandaag gebeurd is.'

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig