De Iraakse president Jalal Talabani heeft zondag aangekondigd dat hij de leider van de PKK nooit aan Turkije zal uitleveren. 'De PKK-leiders overdragen aan Turkije is een fantasme dat nooit zal plaatsvinden', verklaarde hij tijdens een persconferentie.
Ankara had eerder gesteld dat een van zijn eisen om de huidige crisis op te lossen, erin bestaat dat de aanvoerders van de rebellenbeweging die in Iraaks Koerdistan verblijven, zouden worden uitgeleverd aan Turkije.

'Wij zullen ons grondgebied tegen elke aanval verdedigen', voegde Talabani er nog aan toe.

Niettemin, benadrukte hij, 'indien de Turken een aanvaardbare politieke oplossing voorstellen en de PKK weigert die, dan zullen we de PKK beschouwen als een terroristische organisatie'.

Veroordeling

Het Iraakse parlement heeft de bedreiging van een Turkse militaire actie in Iraaks Koerdistan veroordeeld, maar heeft ook het vertrek gevraagd van de Koerdische rebellen die het gebied gebruiken als uitvalsbasis tegen Ankara.

Dat blijkt uit een motie die het parlement zondag goedkeurde. De tekst kreeg het fiat van 184 van de 275 volksvertegenwoordigers.

Tegelijkertijd wordt de regering gevraagd de nodige maatregelen te nemen tegen de operaties van de PKK.

De stemming kwam er nadat de Turkse regering de toelating kreeg van haar parlement om actie te ondernemen tegen de PKK-basissen in Iraaks Koerdistan.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig