In het zuidoosten van Turkije zijn dertien Turkse militairen gedood tijdens een aanval van Koerdische rebellen op een militaire eenheid. Aan de kant van de Koerdische rebellen vielen al 32 doden.
Het gevecht vond plaats aan de grens met Iran en Irak. Volgens het persagentschap Anadolu zijn de rebellen van over de Iraakse grens Turkije binnengekomen.

Het gaat om de eerste grootschalige Koerdische operatie sinds de beslissing van het Turkse parlement om indien nodig het leger het noorden van Irak te laten binnentrekken.

De dertien militairen vonden de dood toen de rebellen een brug opbliezen op het moment dat daar een legerkonvooi overheen reed, meldde de televisiezender CNN-Turk. In de buurt werd een minibus met bruiloftsgasten getroffen door een bermbom. Daarbij vielen zeventien gewonden onder de inzittenden, aldus CNN-Turk.

Vanuit Irak werd gemeld dat het Turkse leger Koerdische dorpen met artillerievuur bestookte. Bij de beschietingen vielen, voor zover bekend, geen slachtoffers. Er zouden vijftien granaten zijn afgevuurd. Het Turkse leger liet weten dat 32 PKK rebellen zijn omgekomen.

Turkse soldaten gevangen genomen

De PKK heeft na de hevige gevechten een groep Turkse soldaten gevangen genomen in het grensgebied tussen Turkije en Irak. Dat verklaarde Abdel Rahman al-Chadirchi, de verantwoordelijke voor buitenlandse zaken van de PKK. De Turkse minister van Defensie Vecdi Gönü ontkent het bericht.

Spoedvergadering

In een reactie op de jongste ontwikkelingen zei de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan op de televisie: 'Onze woede, onze haat is groot.' Hij liet weten dat de regering voor zondagavond een spoedvergadering heeft belegd om zich te beraden op stappen. Turkije schat dat er 3.500 gewapende PKK-strijders zich in het noorden van Irak verschansen.

De Verenigde Staten en Irak proberen Turkije van militair optreden af te houden. Het Koerdische noorden is het meest stabiele deel van Irak en door een Turkse invasie zou dat kunnen veranderen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig