SP.A kiest voor Caroline Gennez
Caroline Gennez is door de SP.A-leden verkozen tot nieuwe partijvoorzitster. Ze haalde 66,4 procent van de geldige stemmen. Haar tegenstander Erik De Bruyn kreeg 33,6 procent van de stemmen achter zijn naam.
Running mate van Gennez, kamerfractieleider Dirk Van der Maelen, wordt ondervoorzitter.

Caroline Gennez en outsider Erik De Bruyn bleven na een eerste stemronde in september als enige twee kandidaten over. In de tweede stemronde werden er in totaal 26.090 geldige stemmen uitgebracht. Gennez kreeg 17.498 bolletjes achter haar naam; De Bruyn was goed voor 8.878 stemmen.

De score van Erik De Bruyn is opvallend. Hij haalt met zijn pleidooi voor een linksere koers een derde van alle stemmen binnen. Gennez was toch tevreden met de uitslag. 'Veel poltici in dit land zouden een ongeluk doen voor een tweederde meerderheid', stelde ze met een kwinkslag.

Openheid

Gennez, de eerste vrouwelijke voorzitter van de Vlaamse socialisten, beloofde in haar speech meer openheid en meer dialoog met de basis, een vraag die tijdens tussenkomsten op het congres in Antwerpen sterk naar voren kwam.

Gennez wil ook dat SP.A een scherper profiel krijgt en resoluut voor de oppositie gaat. Daar is volgens haar ook alle reden toe. Oranje-blauw is asociaal en sociaal-ecomisch hard, vindt ze. 'Oranje-blauw begint grijs en grauw. Tijd voor een warme, sociale oppositie', luidt het.

Caroline Gennez volgt ontslagnemend partijvoorzitter Johan Vande Lanotte op. De Mechelse staat hoe dan ook voor een buitengewoon moeilijke opdracht. De SP.A kreeg bij de jongste verkiezingen veel slaag. De partij moet zich in een moeilijke kiezersmarkt herpositioneren.

Gennez erft bovendien een partij waar het gemor over de autoritaire gang van zaken steeds luider klinkt. In 2009 moet ze het verlies kunnen beperken, in 2011 moet de partij er opnieuw staan.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig