Aboriginalfilm 'Ten Canoes' wint Gents Filmfestival
De Aboriginalfilm 'Ten Canoes' van Rolf de Heer en Peter Djigirr heeft de prijs voor 'Beste film' gewonnen op het 33ste filmfestival van Gent. Dat sloot zaterdag in aanwezigheid van prins Laurent af met de Belgische première van 'Zwartboek'.
'Ten Canoes' speelt zich af in het verleden en vertelt hoe Aboriginals uit Australië met zelfgemaakte kano’s op ganzenjacht gaan. De Australische makers hebben met 'Ten Canoes' geschiedenis geschreven. Het is de eerste maal dat een film, op de Engelse vertelstem na, volledig in een Aboriginaltaal gedraaid is. De volledige cast bestaat ook uitsluitend uit Aboriginals, de film is in hun gebied opgenomen en bevat hun exotische muziek.

De film toont volgens de jury onder meer aan dat ,,een acceptabel sociaal gedrag noodzakelijk is om zelfs in de kleinste samenlevingen te overleven". 'Ten Canoes' komt waarschijnlijk begin volgend jaar in de Belgische bioscopen. Op het filmfestival van Gent werd de prent alvast met een spontaan applaus onthaald.

Ten Canoes won eerder al de ,,Speciale Prijs van de Jury" in de sectie ,,Un Certain Regard" op het Festival van Cannes. De Grote Prijs voor Beste Film op het filmfestival van Gent behelst een distributiepremie van 20.000 euro ter ondersteuning van de release van de film in Vlaanderen en Brussel.

Andere prijzen

De prijs voor de 'Beste muziek' ging zaterdag naar Tony Gatlif en Delphine Mantoulet voor de muziek van Tony Gatlifs 'Transylvania'. Beste regisseur is Aku Louhimies, de regisseur van de Finse film 'Frozen City. 'Slumming' werd bekroond met de prijs voor het 'Beste scenario'. Renaud Callebaut kaapte met zijn kortfilm 'Kwiz' de hoofdprijs weg in de Prix UIP Ghent kortfilmcompetitie.

Gemaskerde orgie

Zaterdagavond wordt het filmfestival afgesloten met een gemaskerd bal in de Vooruit, een knipoog naar de gemaskerde orgie uit de film 'Eyes Wide Shut' van wijlen Stanley Kubrick. Die regisseur stond tijdens het voorbije festival centraal met onder meer een grote tentoonstelling in het Caermersklooster. Al de films van Kubrick werden opnieuw getoond op het witte doek.

De organisatoren noemen het filmfestival van Gent dit jaar ,,een voltreffer". Er zijn volgens hen 6.000 tickets meer verkocht dan vorig jaar. In totaal bezochten 110.000 filmliefhebbers 500 publieksvoorstellingen.

Schoonbroer van Kubrick in de jury

De festivaljury was samengesteld uit producent Jan Harlan, de schoonbroer van Kubrick, regisseur Ken Wardrop, auteur Michel Ciment, muzikant Jan Leyers, componist Cyril Morin en Miguel Pereira, de voorzitter van het Internationaal Filmfestival van Mar del Plata in Argentinië.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig