GENT - De verdachte in de zaak van de overval op de juwelier in Lede, de 23-jarige Mustapha A. uit Sint-Gillis, is door de onderzoeksrechter in Dendermonde aangehouden op verdenking van roofmoord. Hij kon geen verklaring geven voor zijn aanwezigheid in Lede en was vermoedelijk de bestuurder van de vluchtwagen.
De 58-jarige juwelier Eddy Sabbe is zaterdagavond tijdens een brutale overval op zijn zaak in de Kasteelstraat in Lede om het leven gekomen. Mustapha A. werd een uur na de overval opgepakt, twee andere zijn voortvluchtig.

Even voor zes uur wou Eddy Sabbe zijn zaak in het centrum van Lede sluiten. Een buurvrouw zag hoe twee mannen, die zich verdacht gedroegen, de winkel binnendrongen terwijl een derde bleef zitten in een donkergroene Rover die vlakbij geparkeerd stond. Zij verwittigde de politie die snel ter plaatse was. Het politiecommissariaat bevindt zich immers op een paar honderd meter van de juwelierszaak.

Toen politieagenten de winkel binnendrongen, namen de twee overvallers de vlucht langs de achterzijde van het gebouw. De agenten troffen de juwelier levenloos aan in een kamer achter de winkelruimte. ,,Op dit ogenblik weten wij niet hoe de juwelier gestorven is’’, verklaarde de Dendermondse procureur Christian Dufour gisteravond laat. ,,Er werd niet geschoten en op het eerste gezicht vertoonde het slachtoffer geen uiterlijke tekenen van geweld. Een lijkschouwing moet meer klaarheid brengen.’’

Kort na de feiten werd het centrum van Lede afgesloten en begonnen leden van de lokale politiekorpsen van Lede en omliggende gemeenten samen met de federale politie een grote speurtocht. Omdat aanvankelijk sprake was van een gijzeling, namen ook scherpschutters van het speciaal interventie-escadron plaats op de bovenverdiepingen van de omringende woningen. Speurhonden en een helikopter met infraroodcamera werden ingezet om de hele buurt uit te kammen.

Een spoor leidde even naar het geboortehuis van wijlen priester-dichter Gery Helderenberg op de Markt dat nu gebruikt wordt als parochiesecretariaat. Het doorzoeken van het pand leverde echter niets op. Een uur na de feiten werd een verdachte opgepakt: een allochtoon uit het Brusselse die in de buurt van de vluchtwagen was gebleven en tijdens een eerste ondervraging geen zinnige uitleg kon geven over zijn aanwezigheid in de Kasteelstraat. ,,Hij blijft echter ontkennen’’, zegde procureur Dufour.

De machtsontplooiing in het centrum van Lede bracht een massa volk op de been. Politie en brandweer hadden alle moeite om de kijklustigen op afstand te houden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig