BRUSSEL - Het loonbeleid regionaliseren, zoals een paar Vlaamse partijen willen, is niet noodzakelijk en zou zelfs nefaste gevolgen hebben. Dat blijkt uit een studie van de ULB, die vandaag wordt aangehaald in L'Echo.
Volgens de krant hebben CD&V en Open VLD aan de onderhandelingstafel voor een nieuwe regering laten weten dat ze de loononderhandelingen willen regionaliseren. Ze baseren zich daarvoor op de verschillen in productiviteit en werkloosheid tussen de gewesten.

De lonen zouden in Wallonië op dit moment kunstmatig te hoog zijn, omdat ze door Vlaanderen worden omhooggeduwd. In Vlaanderen gaat het economisch beter en ligt de productiviteit hoger. Regionalisering zou leiden tot lagere lonen in Wallonië en tot minder Waalse werkloosheid, aldus CD&V en Open VLD.

Uit de studie van de ULB blijkt echter dat 'geen enkele empirische studie op micro-economisch niveau de voorgelegde argumenten bevestigt'. Voor de onderzoekers is regionalisering geen dringende noodzaak: in bijna de helft van de paritaire comités is er nu al een salarisverschil tussen de gewesten.

Bovendien zouden, bij splitsing, de loonvergelijkingen tussen Vlaanderen, Brussel en Wallonië in de hoofden blijven bestaan en blijven wegen op de onderhandelingen. Regionalisering zou volgens de studie ook perverse effecten hebben. De administratie zou hopeloos ingewikkeld worden, en de weg naar een regionalisering van de sociale zekerheid zou open komen te liggen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in