BRUSSEL - In het VRT-journaal van 13.00 uur stelde de Vlaamse minister van Landbouw Vera Dua dat ze niet verrast is door de acties van de boeren. "De acties zijn een stimulans om oplossingen te vinden voor de problemen in de landbouwsector", aldus Dua. Maar de minister kan niets fundamenteels doen zolang ze geen toestemming krijgt van Europa.
"Als er op Europees vlak toestemming gegeven wordt om meer maatregelen te nemen, zal ik daar graag op inspelen", aldus Dua. "Maar zolang er geen toelating is, kan ook ik niets doen".

De minister reageerde ook op de kritiek van de boeren als zou hun administratieve rompslomp sinds haar aantreden zijn verdubbeld. "Verdubbeld is zeker niet waar", aldus Dua. "Al hebben de landbouwers deels gelijk. In het kader van het mestdecreet moeten er echter de nodige papieren worden ingevuld." Dua wil best iets doen aan de papierberg, maar "voor complexe problemen zijn er nu eenmaal geen simpele oplossingen", aldus de minister.

De minister heeft ook geantwoord op de bemerking van haar collega van Landbouw, Jaak Gabriëls. Die zei vanmorgen dat Dua meer zou moeten doen voor de sector van de glasteelt, bijvoorbeeld met overbruggingskredieten.

"We zijn volop bezig met de Europese Commissie om waarborgen vast te krijgen voor het verlenen van overbruggingskredieten en rentesubsidies", reageerde Dua.