JOHANNESBURG - In Zuid-Afrika is commotie ontstaan na de vrijlating van een blanke boer die enkele jaren geleden een zwarte werknemer aan de leeuwen voerde. Hij was destijds tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld, maar die werd later omgezet in vijf jaar effectief. Daarvan heeft hij nu twee derde uitgezeten.
Op 31 januari 2004 werden in een leeuwenreservaat vlakbij het bekende Krugerpark de lichamelijke resten van de zwarte Nelson Chisale teruggevonden. Hij bleek voor de leeuwen gegooid door Mark Scott-Crossley, zijn blanke werkgever in een wildedierenboerderij in de provincie Limpopo, in het noordoosten van Zuid-Afrika.

In 2005 werd Scott-Crossley tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor de moord op Chisale. In 2007 echter, oordeelde het Hooggerechtshof dat niet bewezen was dat Chisale nog in leven was toen hij aan de leeuwen ten prooi viel. De levenslange celstraf werd daarom afgezwakt naar vijf jaar effectief.

Omdat hij intussen twee derde van zijn straf heeft uitgezeten, komt de veertigjarige Scott-Crossley nu vervroegd vrij. 'Voor de werkende klasse en voor de armen is het nu duidelijk dat de rijken en de blanken een andere behandeling blijven krijgen', reageert Zuid-Afrika's belangrijkste vakbond Cosatu.

Ook de Liga van Jongcommunisten, die verwant is met de regerende ANC-partij, zegt verontwaardigd te zijn door de vrijlating van de boer.