'Personenbelasting moet gesplitst worden'
Frans Vanistendael. pjv
Foto: © Pieter-Jan Vanstockstraeten
Een opsplitsing van de personenbelasting is dringend gewenst om het land efficiënter te besturen. Dat zegt Frans Vanistendael, emeritus-hoogleraar fiscaal recht aan de KU-Leuven in een interview met De Standaard.
'De Belgische staat is dood', zegt hij. 'Efficiënt bestuur en fiscale verantwoordelijkheid gaan hand in hand. Op dit ogenblik kan de federale staat het niet meer trekken, terwijl er langs Vlaamse kant geld zat is en langs Franstalige kant geld op een onverantwoorde manier wordt uitgegeven. Een fundamentele staatshervorming kan niet wachten.'

Een regionalisering van de vennootschapsbelasting is volgens Vanistendael veel minder efficiënt, omdat die belasting veel beperkter is en dus minder fiscale verantwoordelijkheid creëert.

'De deelstaten worden nu voornamelijk gefinancierd via de btw, maar die kun je niet regionaliseren. De personenbelasting regionaliseren is dan de meest voor de hand liggende weg om tot meer financiële en fiscale verantwoordelijkheid te komen.'

Voor fiscaal opbod tussen de regio's is Vanistendael niet bang. Hij wijst erop dat de gemeentebelastingen nu ook al uiteenlopen. 'Ik denk niet dat mensen daarvoor gaan verhuizen'.


Het volledige interview leest u morgen in deze krant.